استاندارد حفاری چاه فاضلاب:
– محل احداث چاه در ساختمان باید در فاصله مناسبی از پی وستون ها قرار بگیرد.
– لوله ورودی به داخل چاه با زانوی 90درجه به صورت عمودی به طرف پایین متصل شود.
– بعد از اتمام حفاری در میله چاه قطعات بتنی مناسب گذاشته شود.
– دهانه چاه آجر چینی شود.
– اجرای گلدان در قسمت دهانه برای جلوگیری ازپاشیده شدن فاضلاب به جداره ی میله وخرابی آن لازم است.
– لوله هواکش برای خروج گازهای بدبو ومضراز چاه متصل گردد.
– محل دهانه ی چاه به طریقی مشخص شود تادر مواقع ضروری برای تعمیرات ویا تخلیه لجن بتوان به سهولت محل آن را پیدا نمود.
[sg_popup id=5176]
– در نقشه ساختمان بهتر است محل دقیق حفرچاه عمق میله و حجم انباره ی آن تعیین گردد.
– حفر چاه در جایی باشد که دسترسی به آن برای تخلیه چاه در فواصل زمانی معین فراهم باشد.
جهت وصل فاضلان چاه به خط اگو شهری کلیک کنید
نکات اجرایی برای هدایت اتصال فاضلاب ساختمان به فاضلاب شهری :
برای رفتن فاضلاب ساختمان ها به شبکه ی فاضلاب شهری لوله ی اصلی فاضلاب هر ساختمان باید به صورت جداگانه به لوله ی اصلی فاضلاب شهر متصل شود. حتی در صورتی که ساختمان ها به هم نزدیک بوده و یا در یک راستا قرار گرفته باشند بلکه باید آن ها را مستقلا وارد منهول نموده و سپس خط بین آن ها را به خط اصلی فاضلاب وارد کرد. آب باران و آب های سطحی نباید وارد لوله ی فاضلاب شهری شوند. برای این آب ها باید خط لوله ی جمع آوری شهری به صورت جداگانه طراحی و اجرا شود
نکات اجرایی برای ساخت توالت:
اندازه ی عمق چاه دستشویی و توالت فرنگی:
عمق چاه برای دستشویی باید حدودا بین 2 تا 5 متر باشد. در زمینهای سخت و غیرقابل نفوذ به علت جذب نشدن آب عمق چاه را میتوان به 8 تا 10 متر افزایش داد.و حتی می توان در زمینهایی که آب زیرزمینی بالاست میتوان از توالتهایی با مخزن آبی استفاده نمود.
عمق مناسب برای حفر چاه در زمین هایی با سطح آب زیر زمینی بالا:
بهتر است در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی بالا است از عمق چاه کم وبه طول و عرض چاه افزود.
مناسب ترین مکان برای قرار گیری چاه:
چاه دستشویی و یا محل دفع مدفوع باید پایین تر از چاه آب آشامیدنی حفر شود.
بهترین فاصله ی بین چاه فاضلاب و آب آشامیدنی:
با توجه به جنس، شیب زمین و نیز سطح آب زیرزمینی، مستراح و چاه آب آشامیدنی باید حدود 7 تا 15 متر و گاهی اوقات تا 30 متر از یکدیگر فاصله داشته باشند. هر چه جنس زمین سست تر و قابل نفوذ تر باشد این فاصله باید زیادتر کرد و بر عکس در زمین های سفت و محکم فاصله کمتری را میتوان بکار گرفت.
مشخصات کف چاه فاضلاب و توالت:
کف چاه توالت در زمین های یکنواخت غیر آهکی بایستی حداقل 5/1 تا 3 متر بالاتر از سطح آب زیرزمینی قرار گرفته باشد. دیواره قسمت بالایی چاه باید طوقه چینی شده باشد و قطر آن کمتر از قسمت های دیگر باشد و با مصالح بادوام پوشش دهی شود.
استانداردهای ساخت توالت و نکات اجرایی آن
استانداردهای سرویس بهداشتی
1- فاصله سرویس بهداشتی ازمحل کارباید100 سانتیمتر باشد.
2- کف نباید لغزنده باشد و باید در برابرآب مقاوم باشد و به آسانی نیز تمیز شود. همچنین کف باید بدون درز وشکاف وقابل شستشوباشد.
3- دیوارهای توالت حداقل باید تا ارتفاع ۲متری کاشی بوده ونیز قابل شستشو باشد.
4-دمای مناسب برای سرویسهای بهداشتی ۲۱ درجه سانتیگراد میباشد.
5- برای هر دو دستشویی حداقل یک آینه نصب شود..
6- حداقل ارتفاع مخصوص توالت با چهارWC یا کمتر میتواند۲۰/۲متر باشد.
7- شیر و شلنگ آب برای شستشو درتوالت باید درسمت راست قرارگیرد. همچنین شیر آب توالت باید مجهز به آب گرم باشد.
8- توالت نباید رو یا پشت به قبله باشد.
9- حداقل عرض اتاقک هر توالت باید۸۵سانتیمتر باشد.
10- حداقل عرض اتاقک هر توالت بایدبیش از ۱۱۰سانتیمتر باشد.
11- حداقل طول اتاقک هر توالت باید۱۵۰سانتیمتر باشد.
12- محل کاسه توالت نباید خیلی نزدیک دیوار باشد.
13- فاصله مرکز دو دستشویی باید ۶۰سانتیمتر باشد.
14- فاصله دستشویی از کنار دیوار۴۵سانتیمتر باشد.
15- بهتر است درب توالت به داخل باز گردد.
16- بهتراست جنس درب توالت از آلومینیوم باشد. اندازه عرض آن۶۰ سانتیمتر و حداکثر ۷۵ سانتیمتر باشد.
17- توالت محیطی مرطوب است به همین علت در صورتی که تاریک باشد محیط مناسبی برای رشد قارچها خواهدبود بنابراین بسیار ضروری است که به گونهای طراحی شودکه حتما نور طبیعی به داخل آن بتابد.
انواع چاه فاضلاب
چاه جذبی
چاه جذبی گودالی در زیر سطح زمین برای انتقال آب های سطحی به لایههای زیرین خاک و یا دفع فاضلاب در مناطقی که خاک آن به میزان کافی شن و ماسه یا خرده سنگ داشته باشد، که به وسیله مقنی (چاه کن) عمدتا انجام می شود چاه جذبی یکی از روشهای سنتی دفع فاضلاب انسانی است که کماکان در مناطق دارای زمین آبکش و سطح آبهای زیرزمینی پایین مورد استفاده قرار میگیرد.
حفاری چاه و چاهكنی به بخشهای مختلف زیر تقسیم میگردد:
1. میله
استوانهای که طول این میله بر اساس زمینی که در آن چاه حفر میشود متغیر است. حفر میله باید تا رسیدن به رگه های آبکش خاک ادامه داشته باشد، چون اگر حفر میله چاه مثلا در رگهای از خاک رس متوقف شود به دلیل غیرقابل نفوذ بودن آن، رگه چاه به سرعت پر شده و غیرقابل استفاده میگردد. رگه های ماسه که در آن قلوه سنگ های درشت داشته و فاقد مواد چسبنده باشد بهترین رگه آبکش میباشد.
2. انبار
پس از اتمام حفاری میله در پائین چاه تونل هایی از هر طرف حفر میکنند، حفر این تونل ها بوسیله ایجاد سطح تماس بیشتر آب با قسمت های آبكش چاه می باشد. حجم این تونل ها بر اساس محل مصرف و نوع مصرف متغیر میباشد. بدیهی است كه انبار مورد نیاز یك بیمارستان و یا ساختمانی كه چندین آپارتمان دارد با انبار چاهی مخصوص یك ویلا ،متفاوت است و همچنین حجم انبار بر اساس میزان مكندگی خاك چاه نیز متغیر میباشد. برای مقاومت بهتر چاه و همچنین ذخیره ی بیشتر آب چاه ، در انتهای چاه که به صورت عمودی حفاری شده ، مقنی به صورت افقی تا میزانی که چاه نیاز دارد خاک را می کند . به این بخش افقی از چاه انباری چاه گفته می شود که تقریباً به شکل شعله ی شمع یا کله قندی است، انباری نقش ستون را برای چاه ایفا می کند .
3. طوقه چینی و کول گذاری
بخش آجرچینی دهانه چاه را طوقه چاه میگویند این بخش كه تقریباً به شکل مخروط چیده میشود برای جمع كردن دهانه چاه است، روش عمل این چنین است كه در حدود یك الی دو متر پائینتر از سطح زمین در میله چاه پلهای ایجاد میکنند كه به آن جای طوقه یا پای طوقه میگویند. آنگاه آجر چینی را از این محل شروع میکنند و تا دهانه چاه ادامه میدهند به این شکل که هر رگ را کمی جلوتر از رگ قبلی قرار میدهند تا مخروط مد نظر ساخته شده و دهانه چاه جمع شود و تقریباً به یك سوراخ كوچك ختم شود. ملات طوقهچینی باید ملاتی باشد كه در مقابل آب مقاومت کند همانند ملات های ماسهآهك. طوقهچینی باید با دقت انجام شود، در غیر این صورت باعث خطرات جانبی خواهد شد. کول مربوط به چاه میله و انباری چاه از نظر شکل و ابعاد با یکدیگر متفاوتند که ابعاد آنها وابسته به نوع سفارش قابل تغییر می باشد .
4. گلدان روی دهانه چاه
برای اینكه آب راهنمائی شده به چاه مستقیماً و بصورت عمودی به چاه وارد شود و از پاشیدن آن به بدنه چاه خصوصاً پای طوقه جلوگیری شود، روی دهانه چاه، گلدان تقریبا بزرگی كه ته آن را برداشته اند قرار میدهند. اگر فاضلاب چاه به پای طوقه بریزد پس از مدتی خاك آن را شسته و زیر طوقه را خالی میکند در نتیجه طوقه نشست كرده و چاه دهان باز میكند. هشتاد درصد دلیل نشست طوقه فقط به خاطر عدم نصب گلدان روی طوقه میباشد. آب تمام لولههای چدنی باید به داخل گلدان راهنمائی شده و از آنجا به چاه بریزد.
5. دال بتونی روی گلدان
به منظور جلوگیری از خطرات جانی در موقع نشست طوقه چاه، بهتر است پس از نصب گلدان و اتمام كارهای لولهكشی فاضلاب دال بتونی به ابعاد حدودی 5/1×5/1 متر و ضخامت حدودی 10 سانتیمتر روی چاه قرار دهند اگر این قطعه بتونی با میلهگرد هایی به ضخامت 10 یا 8 میلیمتر و در حدود 7 الی 8 عدد در متر مسلح شود بهتر است.
محاسبه اندازه انباره چاه جذبی
حجم انباره چاه جذبی بستگی به میزان نفوذ پذیری خاک محیط، عمر طراحی چاه، تعداد حمام و سرویس بهداشتی در ساختمان و تعداد نفرات ساکن در ساختمان دارد (سهم تولید فاضلاب توسط میهمان ها نیز در ضرایب مربوطه دیده شده است).
برای یک ساختمان با عمر طراحی چاه حداقل ۱۵ سال و جمعا ۳ سرویس بهداشتی در هر آپارتمان به ازای هر نفر ساکن ۸/۲ متر مکعب انباره مورد نیاز است. یعنی برای ۵ واحد بزرگ و ۳۰ نفر ساکن در ساختمان بر اساس محاسبات حجم انباره چاه ۸۴ متر مکعب برای حداقل ۱۵ سال مکفی است و برای عمر چاه حداقل ۱۵ سال و جمعا بیش از ۳ سرویس در هر آپارتمان به ازای هر نفر ۳/۳ متر مکعب انباره مکفی است. یعنی برای مثال فوق در این شرایط حجم انباره ۹۹ متر مکعب مکفی است.
البته لازم بذکراست که این محاسبه مشمول چاه آب باران نمی شود.
نکته قابل توجه این است که بر اساس این محاسبه سطح نفوذ پذیری انباره ۲/۰ برابر مقدار عددی حجم انباره در مقیاس متر مربع باید باشد. یعنی یک انباره ۸۴ متر مکعبی باید حداقل ۸/۱۶ متر مربع سطح نفوذ از کف داشته باشد.
چاه مخزنی
این چاه از مصالح نفوذ ناپذیر و مقاوم در برابر خوردگی از جمله بتن یا مصالح ساختمانی یا پلی اتیلن و مواد پلیمری و غیره ساخته شده و وظیفه آن حفظ و نگهداری فاضلاب و عدم اجازه نشت از آن یا به آن توسط محیط اطراف بوده و این چاه ها میبایست در دوره های کوتاه و مشخص توسط تانکرها یا دستگاهای مخصوص تخلیه گردند.
در محل ها و پروژه هایی که بدلیل بالا بودن سطح آب های زیر زمینی امکان حفر چاه جذبی وجود ندارد و همچنین در مکان هایی که سازمان ها و ارگان های محیط زیستی محدودیت هایی برای حفاری چاه فاضلاب جذبی به اجرا در آورده است، استفاده از سیستم سپتیک تانک الزامی میباشد.
چاهای سپتیک به دو نوع یک بخشی یا چند بخشی تقسیم می شوند که این تقسیم بندی بر طبـق بخش بندی داخلی سپتیک بوده به نحوی که اگر سپتیک حاوی یک بخش باشد لازم است با استفاده از دیوارهای کوتاه به عنوان موج گیر سرعت حرکت فاضلاب در آن را کاهش داده تا امکان جدا شدن آب از مواد معلق در فاضلاب ایجاد گردد که به مرور زمان فضولات بصورت لجن در کف مخزن جمع شوند.
تعمیر و نگهداری سیستم سپتیک تانک پلی اتیلن پیچیده نبوده و هزینه ی زیادی هم برای انجامش لازم نیست و با رعایت این سه عامل ذیل، این هزینه به حداقل میرسد:
• بازرسی و پمپاژ مکرر
• استفاده از آب موثر برای پمپاژ
• معدوم و حذف مناسب پساب
استاندارد های حفاری چاه فاضلاب
• محل احداث چاه در ساختمان باید در فاصله مناسبی از پی و ستون ها قرار بگیرد.
• لوله هواکش برای خروج گازهای بد بو و مضراز چاه متصل گردد.
• محل دهانه ی چاه به طریقی مشخص شود تادر مواقع ضروری برای تعمیرات ویا تخلیه چاه بتوان به سهولت محل آن را پیدا نمود.
• در نقشه ساختمان بهتر است محل دقیق حفر چاه عمق میله و حجم انباره ی آن تعیین گردد.
• حفر چاه در جایی باشد که دسترسی به آن برای تخلیه چاه در فواصل زمانی معین فراهم باشد.
• قبل از حفاری چاه فاضلاب باید مختصات چاه های دیگر را بررسی نمود. به این صورت که تا شعاع سه متری چاه، چاه دیگری حفر نشود.
• حفر چاه کنار باغچه و یا کاشتن درخت کنار چاه باعث تخریب می گردد.
• لوله های آب سرد و گرم را از روی دهانه چاه عبور ندهید.
کارشناس مربوطه پس از بررسی شرایط خاک در محل تعیین شده برای حفاری چاه فاضلاب، نوع چاهی که برای شما مناسب می باشد را مشخص کرده و اقدام به حفاری چاه فاضلاب می نماید.
قوانین ایمنی وسایل حفاظت فردی در عملیات حفاری چاه فاضلاب
رعایت نکات زیر برای افرادی که می خواهند عملیات حفاری چاه فاضلاب را انجام دهند ضروری می باشد :
• کارگران حفاری باید مجهز به كلاه و كفش ایمنی و طناب و كمربند ایمنی و دستكش و لباس كار و در صورت لزوم عینك حفاظتی باشند.
• زمان كار در درون چاه چنانچه ضرورت و شرایط كار ایجاب كند كارگر مقنی چاه باید مجهز به ماسك تنفسی مناسب و یا ماسك با هوای فشرده باشد به صورتی كه هوای سالم مستقیما به ریه های كارگر برسد.
بهترین زمان برای حفاری چاه فاضلاب
برای حفر چاههای عمیق و لایروبی بهترین زمان زمانی است که سطح آبهای زیرزمینی به پایینترین سطح خود رسیده که این امر در کشور ما در نیمهدوم تابستان پیش از شروع بارشها می باشد و اگر شما قصد حفر چاه برای ساختمان خود دارید بهتر است در این زمان اقدام نمایید.
این نکته مهم را در نطر داشته باشید که شما می توانید با استفاده از چاه ارت ایمنی کامل را در برابر صاعقه ایجاد کنید.
تشکر از مطالب نوشته شده… واقعا یه چیزی یاد گرفتم.
باعرض سلام واقعا مطالب خولبی بود باتشکر
سلام خواهش مندم
سلام خواهش میکنم
سلام خسته نباشید میخواستم بدونم آیا تعادل لینک انجام میدین داخل همین پست لینک کنید
ما هم انجام میدیدم ما در زمینه محصولات آب و فاضلاب فعالیت داریم در اینترنت هم شناخته شده هستم از سال 90 داریم در اینترنت فعالیت میکنیم اگر خواستید اطلاع بدین ممنون از شما
سلام ممنون بله باعث افتخار است
لینک سایت تون رو بفرستید
سلام آقای رضا زاده شما بزرگوارید 🌹
باعث افتخار ما هستش همکاری با شما
بنده سهامی هستم از شرکت پیاتیک
مهندس زمینه ی فعالیت ما :
محصولات آب و فاضلاب می باشد
برخی از محصولات پیاتیک:
تولید کننده دریچه منهول چدنی
تولید کننده شیرآلات صنعتی و چدنی
تولید کننده محصولات پلیمری
تولید کننده دریچه منهول پلیمری
تولید کننده مخزن چربی گیر رستوران
تولید کننده منهول پلیمری فاضلاب
تولید کننده کول های سیمانی و…
مهندس رضا زاده این باعث خرسندی ما میشه
که بتونیم با شما همکاران عزیز همکاری داشته باشیم تا در کنار هم به اون اهدافی که میخواهیم برسیم برای سئو سایت تبادل لینک و تبادل نظر تاثیر زیادی داره موفق و سربلند باشید
مهندس تشکر از توجه شما
وبسایت پیاتیک: http://www.peyatic.com
وبلاگ رسمی: http://www.peyatic.blog.ir
درود بر شما تایید شد
مهندس رضا زاده سپاس از توجه شما صمیمانه سپاسگزارم 🙏🏿