یک ساختمان نیز مانند هر وسیله مصرفی دیگر عمر مفیدی داشته و بعد از مدتی نیاز است که برای ایجاد شرایط بهتر برای سکونت در آن و یا جلوگیری از تخریب به علت کهولت، بازسازی شود. از آن جایی که در سال های اخیر هزینه ی تعویض محل سکونت بسیار گزاف شده و همچنین انتقال وسایل و اسباب از مکانی به مکان دیگر آن هم در تعداد زیاد، دشوار است، خیلی از افراد ترجیح می دهند به جای تعویض محل سکونت خود، آن را بازسازی یا نوسازی کنند. از طرفی می توان بازسازی به جای تعویض را، نوعی صرفه جویی در وقت و هزینه دانست.
در این مقاله شما ابتدا در مورد تعریف بازسازی، نوسازی و تفاوت میان این دو مفهوم اطلاعات کسب می کنید، سپس با مراحل بازسازی آشنا خواهید شد تا بتوانید این مطالب را در بازسازی ساختمان های قدیمی مد نظر خود به کار بگیرید.
بازسازی چیست؟
همان طور که از ظاهر خود کلمه مشخص است، بازسازی به معنای باز ساختن یا همان مرمت است. در واقع در بازسازی ساختمان های قدیمی ، افرادی متخصص با اجرای یک سری عملیات ها تلاش می کنند تا عمر یک ساختمان را افزایش و کیفیت زندگی و سکونت در آن را بالا ببرند. معمولا بازسازی برای خانه های ویلایی و یا بسیار قدیمی و کلنگی اجرا می شود چرا که بازسازی آپارتمان ها بسیار سخت تر بوده هر فردی ممکن است آن را به تعویض خانه ترجیح ندهد.
نوسازی چیست؟
نوسازی کاملا متفاوت از بازسازی است. چرا که در نوسازی بیشتر به ترمیم بخش های داخلی یک ساختمان پرداخته می شود به عنوان مثال نقاشی دیوار، نصب کاغذ دیواری و یا سقف کاذب را می توان نوعی نوسازی دانست.
بنابراین همان طور که متوجه شدید در نوسازی تنها به نو کردن قسمت هایی از ساختمان اکتفا می شود اما تخریب و بازسازی ساختمان بسیار کلی تر بوده و در بعضی موارد نیازمند مجوز از مراجع ذی صلاح است.
چرا باید بازسازی را انجام داد؟
همان طور که گفته شد هزینه ها و دردسرهای تعویض خانه به قدری زیاد هستند که بسیاری از افراد ترجیح می دهند به جای تعویض خانه خود، آن را بازسازی کنند تا هم در وقت و هم در هزینه صرفه جویی کنند. از طرفی افرادی به بازسازی ساختمان روی می آورند که قصد دارند یک سری تغییراتی در دکوراسیون و به طورکلی معماری ساختمان ایجاد کنند. این تغییرات در مورد هر ساختمانی متفاوت بوده و به سلیقه صاحب خانه بستگی دارد.
مراحل بازسازی ساختمان چیست ؟
در مورد بازسازی هر ساختمانی، فرقی نمی کند چه ساختمانی باشد. برای هر بازسازی ای مراحل مشخصی طی شوند تا به بهترین نحو این کار انجام شود و چه کسانی که مجریان این بازسازی هستند و چه صاحب خانه از نتیجه راضی باشد.
مراحل بازسازی ساختمان شامل موارد زیر هستند:
- مرحله یک، چه نوع بازسازی ای قرار است انجام شود؟
- مرحله دو، انتخاب پیمانکار مناسب
- مرحله سه، بودجه بندی و برآورد هزینه های بازسازی ساختمان
- مرحله چهار، طراحی و پیاده کردن ایده ها
- مرحله پنج، اخذ مجوزهای لازم جهت بازسازی
- مرحله شش، برنامه ریزی برای انجام عملیات های لازم
- مرحله هفت، انجام تخریب
- مرحله هشت، شروع بازسازی
- مرحله نه، بررسی کیفیت و استانداردها
- مرحله ده، تایید نهایی
مرحله یک، چه نوع بازسازی ای قرار است انجام شود؟
انتخاب نوع بازسازی به این بستگی دارد که فردی که صاحب ساختمان است چه قصدی از بازسازی دارد. چرا که هر هدف و هر ساختمانی بازسازی مخصوص به خود را می طلبد.
به طور کلی بهتر است که برای این که همه چیز دقیق پیش برود تمام انتظاراتی که از یک بازسازی دارید را فهرست کرده و سپس بنویسید که برای به تحقق پیوستن هر انتظار به چه کاری نیاز است.
این کار باعث می شود که برآورد هزینه ها دقیق تر انجام شده و بدانید که برای هر قسمتی از بازسازی باید به چه میزان هزینه و زمان صرف کنید. به طور کلی این کار بسیار کاربردی بوده و به ذهن خودتان و همچنین پیمانکاری که قرار است انتخاب کنید، در مورد بازسازی، نظم می دهید.
مرحله دو، انتخاب پیمانکار مناسب
هرچه که در بازسازی قرار باشد کارهای مهم تر، اساسی تر و جزئی تری انجام شود نیاز است که در انتخاب پیمانکار دقت بیشتری به خرج داد. برای انتخاب یک پیمانکار مناسب می توانید در اینترنت گشت و گذاری کرده و در بین شرکت های پیمانکاری و سامانه های آنلاین خدمات ساختمانی به دنبال پیمانکار مد نظر خود بگردید. با این کار حتی شما می توانید از مشاوره های رایگان برخوردار شده و بهترین انتخاب را داشته باشید.
مرحله سه، بودجه بندی و برآورد هزینه های بازسازی ساختمان
برای این که ناگهان در حین انجام فرایندهای بازسازی به اصطلاح کفگیر به ته دیگ نخورد و دیگر نتوان هزینه بازسازی ساختمان را فراهم کرد، بهتر است که از همان ابتدا برای بازسازی بودجه ای را در نظر گرفته و هزینه ها را برآورد کنید.
این کار را می توانید به دو صورت انجام دهید. می توانید ابتدا تعیین کنید که کلا قصد دارید به چه میزان برای بازسازی هزینه صرف کنید، سپس برآورد کارها و هزینه ها را در این چارچوب بودجه ای که مشخص کرده اید، محدود کنید. راه دیگر آن است که محدوده ای مشخص نکنید و هر آن چه باید انجام شود فهرست کنید و در مورد هزینه ی هر قسمت از فرایند بازسازی، با پیمانکار به توافق برسید تا به بتوانید به برآوردی از هزینه برسید.
مرحله چهار، طراحی و پیاده کردن ایده ها
در این مرحله نیاز است هر آن چه که در ذهن شما می گذرد در کاغذ پیاده کنید. بهتر است که سلیقه اعضای خانواده و تجربه ی پیمانکار را با هم تلفیق کنید تا در طی بازسازی مشکلی پیش نیاید.
در طراحی باید همه جا را در نظر گرفته و قسمتی را از قلم نیندازید. لازم به ذکر است که در صورتی که بازسازی منجر به تغییر کاربری ساختمان شود، باید ابتدا به تایید مراجع ذی صلاح برسد در غیر این صورت از لحاظ قانونی به مشکل بر می خورید.
مرحله پنج، اخذ مجوزهای لازم جهت بازسازی ساختمان
پیگیری مجوزهای لازم از دیگر مراحل بازسازی خانه است. در این دو جدولی که در زیر آمده اند می توانید عملیات های اجرایی که نیاز به مجوز دارند و یا ندارند را ببیندید .
عملیاتهای اجرایی زیر نیازی به گرفتن مجوز نخواهند داشت
تعمیر و نصب کفپوشهای تمامی طبقات |
سفیدکاری و رنگکاری تمامی دیوارها در طبقات |
نصب کاشی در دیوارها |
تعمیر و تغییر نما ساختمان |
تعمیر و تغییر دیوارها و حیاط که تغییری در بخشهای اصلی ساختمان مانند پارکینگ ایجاد نمیکنند. |
نصب و تعمیر تجهیزات سرویسهای بهداشتی که خود مشروط به رعایت نظام فنی، معماری و کاربری ساختمان است. |
تعمیر و تعویض در و پنجرهها که مشروط به رعایت نظام فنی، معماری و کاربری ساختمان است. |
لولهکشی آب، فاضلاب، گاز و شوفاژ مشروط به اینکه نیاز به احداث یک موتورخانه جدید نداشته باشد |
حفر و تخلیه چاههای فاضلاب |
صرف نظر از عملیاتهای بالا، در برخی از بازسازیها شدت کار و تغییرات زیاد است و نیاز به اخذ مجوز دارند.
عملیاتهایی که به مجوز نیاز دارند | |
جابجایی راهپلهها | |
جابهجایی دیوارهای پارکینگ زمانی که منجر به از بین رفتن بخشی از فضای پارکینگ شود. | |
جابجا کردن بخشهایی از ساختمان که بر طبق ضوابط شهرسازی ممنوع است. | |
تغییر کاربری بخشهای مختلف خانه |
مرحله شش، برنامه ریزی برای انجام عملیات های لازم
با برنامه ریزی، عملیات ها، طبق برنامه ریزی زمانی و منظم پیش خواهند رفت. البته برنامه ریزی حتما باید با هماهنگی با پیمانکار انجام شود.
همچنین با این کار صاحب خانه کاملا خبردار است که در هر روزی، بر روی چه قسمتی از ساختمان کار می شود و در صورتی که می خواهد از درست پیش رفتن قسمتی از کار اطمینان حاصل کند، می تواند طبق برنامه ریزی ای که انجام شده در محل ساختمان حضور پیدا کند و بر کار نظارت کند.
مرحله هفت، انجام تخریب
تخریب یکی از مراحل مهم بازسازی است و همان طور که می دانید برای بازسازی هر قسمتی، ابتدا باید تخریب آن قسمت انجام شود. تخریب فرایند حساسی بوده و نیاز است که با آگاهی کامل از تاسیسات مکانیکی الکتریکی انجام شود. همچنین نیاز است که قبل از تخریب، از ایمن سازی و قطع آب، برق و گاز اطمینان حاصل کرد.
مرحله هشت، شروع بازسازی
بعد از تخریب در نهایت نوبت به بازسازی می رسد که بعد از تخریب و پاکسازی تفاله های ساختمانی شروع می شود. همان طور که گفته شد عملیات های بازسازی کاملا وابسته به آن است که شما از بازسازی ساختمان مورد نظر خود چه قصدی دارید.
مرحله نه، بررسی کیفیت و استانداردها
در این مرحله شما باید از پیاده سازی خواسته های خود اطمینان پیدا کنید و از ساختمان بازدید انجام دهید و تک به تک مواردی که با پیمانکار بر سر آن ها به توافق رسیده بودید را بررسی کنید.
مرحله ده، تایید نهایی
بهتر است که شما از قبل با پیمانکار صحبت کرده و مدت زمانی را به منظور امتحان کیفیت مصالح ساختمانی و به ویژه تاسیسات مکانیکی و الکتریکی در نظر بگیرید.
یکی از خدمات شرکت مهندسی هوم سرویز بازسازی ساختمان است و این شرکت که یکی از بهترین ها در این زمینه است، از صفر تا صد بازسازی از تخریب تا تحویل کلید به همراه شماست.